Dns bir isim çözümleme sistemidir. Dns ingilizce olarak, domain name system olarak bilinmektedir. Türkçe olarak ise , alan adı sistemi anlamına gelmektedir.
Dns hakkında tarihsel gelişimden bahsedecek olursak, internetin babası sayılan arpanet zamanında ortaya çıkmaktadır. O zamanda bilgisayar ağları üzerinde isimlendirme üzerinde sorunlar yaşanmaktadır. Dns sistemi isim sunucuları ve çözümleyicilerinden meydan gelmektedir. Ülkelere göre internet adresleri kullanılmaktadır. İnternet adreslerinin sonunda kullanılan ekler ile bu internet adreslerinin hangi ülkeye ait olduğunu bulmak oldukça kolay olmaktadır. Türkiye’ de tr, İngiltere’ de uk,Almanya’ da ise de ekleri bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde ise internet adreslerinin sonunda herhangi bir ek kullanılmamaktadır. Nedeni ise ,dns ve benzeri uygulamaları zaten Amerika Birleşik Devletleri oluşturmaktadır. İnternet adresleri hangi ülkeye ayrıldıktan sonra internet adreslerinin sonunda kullanılan edu, com , gov gibi alt bölümlere ayrılmaktadır. Bu ifadeler dns’ de üst düzey dominlere karşılık gelmektedir. Dns mail sunucuları, domain işlemleri ve bilgisayarların can damarı olan ıp numaralarını tutan hiyerarşik bir yapı olarak kabul görmüş durumdadır. Bazı ülkeler kendilerini tehdit olarak gördükleri bazı sitelerin kapanmasını istemektedirler. Bunların başında sosya paylaşım siteleri gelmektedir. Bu ülkeler o siteleri engelleme girişiminde bulunmuşlardır. Devletler mahkeme kararıyla kendilerince zararlı gördükleri sitelere erişimi kapatmaktadır. Bu durumda kullanıcılar sürekli alışık olduğu bu sitelere girmekte zorlanmaktadır. Dns ayarları kavramı tam bu durumda devreye girerek probleme çözüm oluşturmuş durumdadır. Dns ayarlarını bu sitelere giriş için kullanmak dns ayarlarını değiştirmek gerekmektedir. Ya da dns ayarı ile oynanmayarak , proxy siteler tercih edilmelidir. Proxy siteler aracılı ile , yasaklı sitelere girmek mümkün olmaktadır.
Sizde eğer yasaklı sitelere erişmek istiyorsanız bilgisayarınızın dns ayarlarını değiştirerek erişim sağlayabilirisiniz.